Αυτοί είμαστε

Η συλλογικότητα Kaius Sparilus είναι oμάδα για την άρνηση στράτευσης στη θεσσαλονίκη και συγγκροτήθηκε από τη συνάντηση σε εκδηλώσεις, προβολές και κουβέντες σε πολιτικούς χώρους και στέκια, ατόμων που είτε έχουν προχωρήσει στην επιλογή της άρνησης στράτευσης, είτε προτίθενται να το κάνουν στο μέλλον, είτε είναι αλληλέγγυα σε αυτούς. Σε κάθε περίπτωση κοινό στοιχείο όσων συμμετέχουν, είναι η διάθεσή τους να δράσουν ενάντια στην υποχρεωτική θητεία, το μιλιταρισμό και το στρατό  άμεσα, θεωρώντας ότι η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος δεν είναι απλά μια προσωπική επιλογή και στάση, αλλά ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ανυπακοής και διεκδίκησης.

Ο στρατός, ως μηχανισμός και δομή, αποτελεί για εμάς μια συμπύκνωση χαρακτηριστικών και αξιών που μας βρίσκουν αντίθετους/ες έως εχθρικούς/ες. Η σκληρή και αδιαμφισβήτητη ιεραρχία, η  απόλυτη πειθαρχία, ο παραλογισμός, η ισοπέδωση της προσωπικότητας, της διαφορετικότητας, της ιδιαιτερότητας είναι στοιχεία του στρατιωτικού μηχανισμού, που θέλουμε να αντιπαλέψουμε συλλογικά και δημόσια.

Παράλληλα η φυσική ροπή των εθνικών στρατών προς τον εθνικισμό, την εμπέδωση κοινωνικών ρόλων, την ιδεολογική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση, καθιστά τη θητεία όχι απλά «χαμένο χρόνο», όπως ολοένα και περισσότεροι κληρωτοί στρατιώτες ψελλίζουν πλέον, αλλά εν δυνάμει επικίνδυνη για την – με όρους ελευθερίας, αλληλοσεβασμού μεταξύ των διαφορετικοτήτων, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας- ατομική και κοινωνική πρόοδο και χειραφέτηση

Σε πρακτικό επίπεδο η υποχρεωτική στράτευση αποτελεί από μόνη της αναχρονισμό και οπισθοδρόμηση. Η αντίρρηση συνείδησης είναι επιλογή απολύτως σεβαστή και νομικά κατοχυρωμένη  στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μα και αλλού, ενώ στην Ελλάδα συνεχίζει να συνιστά ποινικό αδίκημα. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρα ιδεολογική και φρονηματική δίωξη, συνιστώντας στην ουσία ένα κυνήγι μαγισσών και φαντασμάτων, εμπνεόμενο από σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος και της ιστορίας.

Η ενημέρωση για την επιλογή της άρνησης στράτευσης, η προπαγάνδιση της πολιτικής αυτής στάσης, ο αγώνας για την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης και η αλληλεγγύη σε όσους διώκονται για την επιλογή τους αυτή είναι και οι βασικοί άξονες για τη δημιουργία της «Κάιους Σπαρίλους». Καθώς, βέβαια, το ζήτημα του στρατού και της θητείας και της ανυπακοής σε αυτά δεν είναι αποκομμένο από τη συνολικότερη κοινωνική και πολιτική διαδικασία, είναι αναπόφευκτο και επιθυμητό στις συναντήσεις της ομάδας και τις δημόσιες εκδηλώσεις της, η συζήτηση να πλαταίνει και να διερευνά τις πιο σύνθετες συνδέσεις και τους πιο ιδιαίτερους δρόμους που διασχίζουμε με τις επιλογές και τη δράση μας.

Για οποιαδήποτε επικοινωνία με την ομάδα μπορεί ο οποιοσδήποτε να στείλει mail στο :kaius.sparilus@espiv.net . Δια ζώσης μπορεί κανείς να προσεγγίσει την ομάδας για ενημέρωση, διευκρινίσεις και σχετική κουβέντα στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Άνευ Αρχών κάθε Τετάρτη μετά τις 19:00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.