Κάτω τα χέρια από τους Αρνητές

Οι αρνήσεις στο στρατό μέχρι χθες αποτελούσαν μειοψηφική και παράπλευρη μόνο σύγκρουση με την κυριαρχία. Η διαρκής προσπάθεια συντριβής τους προεικόνιζε την απόπειρα πειθάρχησης με στρατιωτικούς όρους όσων αρνούνται να συστρατευτούν άνευ όρων στην υπόθεση της εθνικής σωτηρίας. Ο συμβιβασμός με την πειθαρχία και την στρατιωτική υποχρέωση προετοίμασε εμάς τους ίδιους να αποδεχτούμε την πειθαρχία στις δουλειές μας, στις ζωές μας και άνοιξε το δρόμο για την στρατιωτικό – μιλιταριστική πια, αντιμετώπιση των κοινωνικών συγκρούσεων.

 

Ως άλλοι αρνητές οι απεργοί εργάτες, υπάλληλοι, λειτουργοί όταν δεν συμβιβάζονται εθελοντικά με τις απαιτούμενες θυσίες στο βωμό της ομοψυχίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με εξοντωτικές οικονομικές και ποινικές κυρώσεις προκειμένου να υποκύψουν. Η πολιτική εξουσία επικαλείται την κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” για να υιοθετήσει ολοκληρωτικές πρακτικές που ακόμα και η ανερχόμενη άκρα δεξιά δεν τολμούσε να ονειρευτεί πριν λίγα χρόνια. Συνεχίζει δε να δανείζεται τον αυταρχισμό που ανεχτήκαμε στις στρατιωτικές δομές, ως εγγυητή “αποτελεσματικότητας”. Ο κυρίαρχος πολιτικός σχηματισμός κάνοντας ”καλά” την δουλειά του είναι έτοιμος να ακρωτηριάσει οτίδηποτε βρίσκεται εκτός της λογικής της αγοράς και του ολοκληρωτικού μοντέλου εκμετάλευσης ανθρώπου και περιβάλλοντος. Τέρμα πια οι ατέρμονες συζητήσεις για το αν αυτοί που κάθε φορά αντιστέκονται έχουν και κάποιο δίκιο. Η συνθήκη είναι πολεμική και η κοινωνική ειρήνη έχει αρχίσει να αποτελεί πολυτέλεια.

Για εμάς που έχουμε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή, η άρνηση στράτευσης είχε πάντα ξεκάθαρο στόχο. Να επισημάνει πως ο στρατός είναι εξίσου χρήσιμος ως όργανο πειθάρχησης στο εσωτερικό, όσο και ως μηχανισμός επιβολής στην εξωτερική πολιτική. Να αναδείξει τα ολοκληρωτικά γνωρίσματα που συντηρεί ο στρατιωτικός κώδικας, την υπαγωγή στην ιεραρχία, την απόλυτη πειθαρχία, την υποταγή στον αυταρχισμό. Να αμφισβητήσει την χρησιμότητά των γνωρισμάτων αυτών για τους “από κάτω”. Τονίζαμε εν ολίγης τον διαρκή κίνδυνο, να ανασυρθούν τα γνωρίσματα αυτά για καθολική κατασταλτική χρήση σε περίοδο συστημικής κρίσης.

 

Θεωρούμε τις θέσεις αυτές πιο επίκαιρες από ποτέ. Αντιμετωπίζουμε συλλογικά τις διώξεις και τις κυρώσεις σε βάρος όλων των αρνητών. Όσο εντείνεται η καταστολή τόσο περισσότεροι γινόμαστε.

 

Να σπάσουμε την αλυσίδα των συμβιβασμών.

 

Να τσακίσουμε τον μιλιταρισμό στην βάση του.

 

τώρα, πιο πολύ από ποτέ

να αρνηθούμε το στρατό,

να οργανώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις

πιο συλλογικά, πιο πολιτικά, πιο αποφασιστικά

αλληλεγγύη στον ολικό αρνητή στράτευσης Δημήτρη Νιώτη που δικάζεται στο στρατοδικείο Ιωαννίνων

 

Συγκέντρωση 21.05 / 9πμ

KaiusSparilus